nieuws

Sociale nieuwbouw Amsterdam in gevaar door heffing

regios

Een miljard euro aan woninginvesteringen door Amsterdamse woningcorporaties staat de komende vijf jaar op losse schroeven als de verhuurdersheffing na 2017 blijft bestaan.

Sociale nieuwbouw Amsterdam in gevaar door heffing

Daarvoor waarschuwt dat de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in Het Parool. ‘De corporaties hebben grote investeringsplannen in de stad. Die zijn hard nodig om de bouw op gang te helpen. Het gaat om 1 miljard aan renovatiekosten en 1 miljard euro voor nieuwbouwplannen voor de komende vijf jaar. Als daar ineens een hap uit wordt genomen van 80 of 100 miljoen euro, dreigen er plannen op losse schroeven komen te staan’, aldus AFWC-directeur Egbert de Vries.

De huidige heffingen kunnen volgens De Vries misschien nog gedragen worden. ‘Tot 2017 weten we precies wat we kwijt zijn. Onze grootste angst is daarin gelegen dat we niet weten hoe de heffing in de toekomst uit gaat pakken.’ Amsterdamse woningcorporaties betalen naar verhouding meer heffing, doordat die gekoppeld is aan de woz-waarde. De gemiddelde woz-waarde in Nederland steeg vorig jaar 1,5 procent, maar in Amsterdam 9 procent.

Zo moest Stadgenoot in 2015 ruim 20 miljoen euro verhuurdersheffing afdragen, tegen 16 miljoen euro voor collega’s van gelijke omvang in de rest van het land. In 2020 verwacht Stadgenoot bij ongewijzigd beleid 33 miljoen kwijt te zijn aan de heffing, tegen 21 miljoen voor een corporatie van deze grootte buiten de aantrekkelijkste woonsteden. De kans dat de verhuurdersheffing door een nieuw kabinet wordt geschrapt, is niet groot. De meeste politieke partijen handhaven de heffing in hun verkiezingsprogramma’s. (MvL)

Reageer op dit artikel