nieuws

Amsterdam draait Airbnb duimschroeven aan

regios

Als Airbnb blijft weigeren adresgegevens van verhuurders te delen met Amsterdam, zal de gemeenteraad het woningverhuurplatform desnoods verbieden.

Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs enkele grote raadsfracties. Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is bereid Airbnb te verbieden als het Amerikaanse platform hierover niet tot overeenstemming komt met het stadsbestuur. Wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) wil de eerdere afspraken met Airbnb verbeteren. Tot nog toe weigert Airbnb echter gegevens van verhuurders te delen met de gemeente, zoals Amsterdam verlangt.

De eerdere afspraken dateren van 2014. Toen verplichtte de verhuursite zich toeristenbelasting af te dragen, wat Amsterdam vorig jaar zo’n 5,5 miljoen euro opleverde. Ook mag een woning niet langer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd en mogen er maximaal vier gasten tegelijkertijd verblijven. Naar schatting 22.000 woningen zijn tussen februari 2015 en 2016 ten minste éénmaal verhuurd via Airbnb.

De Amsterdamse D66-fractie stelt dat Airbnb voor overlast, verdringing en prijsopdrijving zorgt. ‘Ze hebben de huizenmarkt en de logiesmarkt herschapen’, aldus Reinier van Dantzig van D66 tegen NRC. Wethouder Ivens licht de gemeenteraad deze week vertrouwelijk in over de voortgang van de gesprekken met Airbnb. Voor Ivens is alleen een verbeterde deal acceptabel. 

Reageer op dit artikel