nieuws

Minimaal 35 procent betaalbare woningen Zuidas

regios

Tenminste 35 procent van het woningprogramma op de Zuidas moet bestaan uit goedkope en middeldure woningen. Er is nog ruimte voor een totaal vastgoedprogramma van 1,3 miljoen vierkante meter.

Minimaal 35 procent betaalbare woningen Zuidas

Dat blijkt uit de visie Zuidas 2015 die Amsterdam op 22 december heeft gepubliceerd. In deze visie is ook het geplande vastgoedprogramma vervat. Op dit moment bestaat het vastgoedprogramma – bestaand en in aanbouw – uit 2,1 miljoen vierkante meter. Daarvan is 900.000 m2 kantoorruimte, 1 miljoen vierkante meter voorzieningen en 200.000 m2 woningen. De voorzieningen heeft Amsterdam verdeeld over de Rai (15 procent), VU (34 procent), VUmc (31 procent) en winkels, horeca en hotels (11 procent).

Rond 2030 zal dat programma met de helft zijn uitgebreid naar 3,4 miljoen vierkante meter. Het stadsbestuur gaat dan uit van 1,2 miljoen vierkante meter kantoren, 800.000 m2 woningen en 1,4 miljoen vierkante meter voorzieningen. De komende vijftien jaar staat dan ook vooral in het teken van het woningprogramma. Momenteel wonen er ongeveer 2.000 mensen op de Zuidas; rond 2030 zijn dat er 13.000 tot 15.000, schrijft Amsterdam. Dat komt overeen met ongeveer 7.000 woningen.

Het uitgangspunt is dat ook in Zuidas een substantieel aandeel woningen onder de huurtoeslaggrens gerealiseerd wordt. Het gaat zowel om reguliere sociale huurwoningen als om studentenwoningen. Daarnaast komen er ook middensegment huurwoningen (maximaal 970 euro prijspeil 2015) of goedkope en middeldure koopwoningen (maximaal 249.000 euro prijspeil 2015). Tenminste 35 procent van de woningen die gebouwd worden, moeten in deze categorieën vallen. Met name de middeldure huurwoningen zorgen voor verbetering in de doorstroming. De toevoeging van studentenwoningen of vriendenwoningen waarbij meerdere alleenstaanden achter één voordeur wonen, sluit ook goed aan bij Zuidas.

De nieuwe voorzieningen moeten vooral gericht zijn op toerisme. ‘Door verder in te zetten op hoogwaardige voorzieningen geven we ook een impuls aan de aantrekkelijkheid van Zuidas als toeristische bestemming. Vergelijkbare gebieden in het buitenland zoals Hafencity (Hamburg) en Ørestad (Kopenhagen) laten immers zien dat zakengebieden met een combinatie van hoogwaardige architectuur, hoogbouw en topvoorzieningen (restaurants, hotels of musea) ook toeristische waarde hebben’, aldus het stadsbestuur.

Het aandeel van financiële en zakelijke dienstverlening, zoals banken en advocatenkantoren, ziet Amsterdam op de Zuidas nauwelijks groeien. ‘Met de veranderingen in de economie verwachten we dat er de komende jaren een ander type bedrijven opkomt. Door ons in de bedrijvenacquisitie specifiek te richten op een grote verscheidenheid aan sectoren, denken we op langere termijn veerkrachtiger te zijn.’ Daartoe wil Amsterdam in samenwerking met VU en VUmc een plek bieden aan kennisintensieve bedrijven en start-ups.

In de visie schrijft Amsterdam dat de Zuidas niet meer moet concurreren met Europese toplocaties zoals The City en Canary Wharf in Londen, La Défense in Parijs of het Bankenviertel in Frankfurt. Deze gebieden zijn immers twee- tot viermaal groter. De Zuidas moet concurreren met zakencentra in bijvoorbeeld Brussel, Berlijn, Manchester, Hamburg en Lyon.

Reageer op dit artikel