nieuws

Grondruil Zuidas impuls nieuwe ontwikkelingen

regios

De gemeente Amsterdam en Sax Vastgoed hebben een overeenkomst getekend die grondruil mogelijk maakt aan de Zuidas. Met de grondruil wordt de weg vrijgemaakt voor nieuwe ontwikkelingen.

Grondruil Zuidas impuls nieuwe ontwikkelingen

De basis van de ruil is dat de gemeente het erfpachtrecht van de Goldstar-kavel terugkrijgt. Sax Vastgoed krijgt in ruil daarvoor twee kavels elders in het gebied. Op 7 december is deze grondruil notarieel van kracht geworden. Het maakt de ontwikkeling van het kantoorpand NoMAHouse op de hoek van de Gustav Mahlerlaan en de Parnassusweg mogelijk en het woningbouwcomplex Gershwin Brothers op de hoek van de De Boelelaan en de Buitenveldertselaan. Ook kan de rest van het Goldstar-gebied tot ontwikkeling worden gebracht. 

Klaas de Boer, directeur Zuidas bij de gemeente Amsterdam, is blij met deze uitkomst: ‘We zijn jaren in gesprek geweest om dit rond te krijgen. Met deze overeenkomst krijgt de bouwontwikkeling in dit deel van Zuidas een nieuwe impuls. Voor alle betrokkenen levert dit een win/win situatie op.’

Sax Vastgoed zal zowel het kantoorgebouw als het woningcomplex ontwikkelen. Ton Boon, projectdirecteur bij Sax Vastgoed, is trots: ‘NoMa staat voor North of Mahlerlaan en met circa 14.000 m2 hoogwaardige en Breeam-Excellent ontwikkelde kantoorruimte wordt NoMA House met recht een aanwinst voor het zakelijke gezicht van Amsterdam. In het project Gershwin Brothers, aan de overzijde van de Buitenveldertselaan, worden daarnaast 159 huurwoningen gerealiseerd, die de aandeelhouders (Maarsen Groep en Beheer Brouwershoff) zelf in exploitatie zullen houden. Beide projecten bevatten volop ruimte voor voorzieningen in de plint en geven Zuidas een extra impuls als een gemengd woon- en werkgebied waar het ook nog goed verblijven is.’

De Goldstar-kavel, vernoemd naar de tennisvereniging die daar gevestigd was, is 2,7 hectare groot en essentieel voor het verder ontwikkelen van de Zuidas. Het terrein ligt ten noorden van de Mahlerlaan, tussen de A10 Zuid, de Parnassusweg en het VU-MC. Door de grondruil kan er een gemengd programma (180.000 m2) worden gerealiseerd met kantoren, wonen, hotel en voorzieningen. In 2014 is begonnen met de voorbereidingen voor een stedenbouwkundige uitwerking van het gebied. Deze bevinden zich in een afrondende fase.

Reageer op dit artikel