nieuws

Enschede voert ‘groene leges’ in

regios

Als eerste gemeente in Nederland wil Enschede de kosten van vergunningen voor duurzame bouwwerken schrappen, schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Enschede voert ‘groene leges’ in

Belastingvrije vergunningen voor duurzame bouwwerken moeten Enschedeërs stimuleren duurzame projecten te initiëren. Vanaf 1 januari 2016 wil de gemeente de kosten van de vergunningen schrappen. Enschede is de eerste gemeente in Nederland die deze maatregel neemt.

Wel stelt de gemeente een grens: de maximumkwijtschelding is 50.000 euro. Daar zal een particulier bouwer niet snel aan komen, maar grotere vastgoedprojecten wel. De bouw van het Phi Park, de kantoortorens langs de Zuiderval, zou bijvoorbeeld 50.000 euro goedkoper zijn geweest als van de nieuwe regeling gebruik had kunnen worden gemaakt.

De gemeente verwacht dat de maatregel jaarlijks 150.000 euro aan inkomsten zal schelen. Voor de eerste twee jaar is voor dat bedrag een dekking gevonden. Als de groene leges aanslaan, wil de gemeente de maatregel in 2018 uitbreiden door voor niet-duurzame bouwwerken extra leges te heffen.

Reageer op dit artikel