nieuws

Corporatie ziet niets in reddingsplan hellingbaanflat

regios

De verdwijning van de hellingbaanflat uit het Leeuwarder stadsbeeld komt dichterbij. Corporatie Elkien weigert medewerking aan een reddingsplan voor een exemplaar in de wijk Schieringen, schrijft de Leeuwarder Courant.

Corporatie ziet niets in reddingsplan hellingbaanflat

Bond Heemschut presenteerde in augustus een plan voor het behoud van één hellingbaanflat omdat er landelijk maar zo weinig van bewaard zijn gebleven. Het type dateert uit de tijd kort na de oorlog waarin liften nog niet gangbaar worden. Via een centrale hellingbaan konden moeders met kinderwagens toch de hogere verdiepingen bereiken.

De overdracht van een van de te slopen Leeuwarder hellingbaanflats tegen een schappelijk bedrag en een renovatie en verbouwing met geld van een niet genoemde partij is ‘geen pasklare oplossing’, aldus woordvoerder Katja Pronk van Elkien in de Leeuwarder Courant. Bovendien voldoet het plan niet aan de ‘wettelijke volkshuisvestelijke voorwaarden’.

Corporaties mogen bezittingen niet meer zomaar voor een symbolisch bedrag van de hand doen. Bovendien heeft Elkien andere plannen voor de locaties van de hellingbaanflats. Zo moet het complex aan Schieringerweg 2 tot en met 28-2 begin 2016 tegen de vlakte voor de bouw van veertien grondgebonden woningen tussen maart en september dat jaar. In 2014 maakte de hellingbaanflat aan het Hagedoornplein al plaats voor 44 laagbouwwoningen in historiserende stijl.

Reageer op dit artikel