nieuws

SER Brabant kiest voor verplaatsing dorp Moerdijk

regios

Er gaan steeds meer stemmen op om het dorp Moerdijk te verplaatsen om de haven Moerdijk te laten groeien. Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant meent dat verplaatsing van het dorp de voorkeur moet hebben.

SER Brabant kiest voor verplaatsing dorp Moerdijk

In een advies dat later deze maand verschijnt, kiest de SER Brabant voor maximale groei van de haven. In de SER Brabant zitten werkgevers en vakbonden. Het advies is gevraagd door de provincie Noord-Brabant, die samen met de gemeente Moerdijk eigenaar is van de haven.

Ontwikkeling van de haven en het industrieterrein Moerdijk is volgens de SER Brabant van nationaal belang en bijzonder kansrijk. De discussie over de toekomst van Moerdijk is losgebarsten na een advies van voormalig minister Ed Nijpels, die constateerde dat het dorp de ontwikkeling van de haven in de weg zit. Nijpels vindt dat er nu een fundamentele keuze moet worden gemaakt.

De gemeente Moerdijk wil de haven laten groeien en het dorp met maatregelen leefbaar houden. De SER Brabant meent dat die keuze hooguit stilstand betekent voor de haven. De 1.161 inwoners van Moerdijk zijn de laatste tijd gaan twijfelen over de toekomst van het dorp. De gemeente gaat daarom een enquête houden. Volgens een grove schatting gaat het tussen 120 en 150 miljoen euro kosten om het dorp op te heffen.

Reageer op dit artikel