nieuws

‘Overheid minder dominant in CBD’

regios

De dominantie van de overheid in het Central Business District (CBD) van Den Haag neemt vanwege consolidatie en het afstoten van verouderde kantoorgebouwen af. Dat blijkt uit CBRE’s The Hague Central Business District; An insider’s view.

‘Overheid minder dominant in CBD’

In het rapport worden de ontwikkelingen binnen de kantorenmarkt in het topdistrict van Den Haag in kaart gebracht. Het gebied zal zich steeds duidelijker gaan profileren als multifunctioneel zakendistrict. Enerzijds biedt het terugtrekken van de overheid uit gehuurde kantoren kansen voor corporate eindgebruikers op de momenteel krappe markt. Anderzijds is de verwachting dat voor overtollige grootschalige overheidsgebouwen een andere oplossing wordt gevonden zoals herbestemming. Dit zal de impact op de markt temperen, al kan een stijging van het huidige leegstandspercentage van 7,1 procent niet voorkomen worden.

De polarisatie die de Nederlandse kantorenmarkt kenmerkt, is ook in Den Haag zichtbaar. De Haagse kantorenmarkt beweegt zich net als in de andere grote steden in Nederland in twee richtingen: een multifunctionele en goed bereikbare toplocatie als het Central Business District ziet een aanhoudende vraag naar kantoorruimte, waarbij de leegstand stabiel blijft of zelfs daalt. Het omgekeerde gebeurt op secundaire locaties. Voorbeelden van grote organisaties die zich recentelijk in het CBD hebben gevestigd zijn CB&I, Damco, HTM, Mn Services en AT&T.

CBRE verwacht dat het gebied als zakendistrict de komende jaren nog belangrijker wordt, doordat de concentratie van hoofdkantoren en zakelijke dienstverleners blijft aanhouden. Het Haagse Central Business District kan, door het aanbod van kwalitatief hoogwaardige kantoorgebouwen, de uitstekende bereikbaarheid en solide huurders, rekenen op blijvende belangstelling van beleggers, financiers en eindgebruikers. Door de groeiende diversificatie zullen risico’s meer gespreid worden en nemen de mogelijkheden voor deze partijen verder toe.

Reageer op dit artikel