nieuws

Amsterdam sluit geleidelijk 31 coffeeshops

regios

Amsterdam gaat de komende jaren geleidelijk 31 coffeeshops sluiten omdat ze te dicht bij een school liggen. De hoofdstad wil dit niet in één klap doen omdat ze vreest dat er anders overlast ontstaat bij coffeeshops die open mogen blijven. Ook moeten exploitanten voldoende tijd en aandacht hebben om een ander bedrijf op te kunnen zetten, liet de gemeente vrijdag weten.

Amsterdam sluit geleidelijk 31 coffeeshops

Op 1 januari verliezen 31 coffeeshops hun gedoogverklaring, omdat ze binnen 250 meter van een school voor voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs liggen. Op 1 juli moeten de eerste tien coffeeshops hun deuren sluiten. Het gaat om zaken die vanuit een school te zien zijn. Begin 2015 volgen vier andere coffeeshops, waarna de gemeente de gevolgen van de sluitingen gaat evalueren. Op 1 januari 2016 zijn de laatste zeventien zaken aan de beurt. De gemeente gaat de openingstijden van de 31 coffeeshops vanaf volgend jaar beperken om het softdruggebruik onder scholieren tegen te gaan. Ze mogen niet open zijn tijdens schooluren en de periode direct daarna.

Na de sluitingen is Amsterdam nog steeds de stad met veruit de meeste coffeeshops. In 2016 zijn dat er naar verwachting 160. Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben tezamen ongeveer 90 coffeeshops. Amsterdam is de laatste van de grote steden die het afstandscriterium voor de coffeeshops, dat enkele jaren geleden door het kabinet is bepaald, gaat invoeren. Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben dit al gedaan. De hoofdstad stelde de sluiting eerder uit vanwege onduidelijkheid over het afstandscriterium en de wietpas. De wietpas, waarvan Amsterdam fel tegenstander was, is inmiddels van de baan.

Reageer op dit artikel