nieuws

Akkoord voor herontwikkeling Noordelijk Havenhoofd

regios

De gemeente Den Haag, ondernemers van het viscluster op het Noordelijk Havenhoofd en vastgoedontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed tekenden een samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen. De eerste fase begint volgend jaar en omvat de vernieuwing van het gebied aan de visafslagweg. Deze fase vergt een investering van 75 miljoen euro.

Akkoord voor herontwikkeling Noordelijk Havenhoofd

De herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd vindt in twee fasen plaats tussen 2014 en 2020. In de eerste fase zal de visafslag worden gerenoveerd en uitgebreid, zal de kade worden verbreed en vernieuwd en ontstaat er 10.000 m2 extra bedrijfsruimte voor de visserijsector. In deze fase wordt ook een hotel met ongeveer 200 kamers gebouwd, de publieksattractie FISH, hotelappartementen, de nieuwe vestiging van vishandel Simonis en een garage voor 500 auto’s. De tweede fase begint in 2018 en omvat de uitbreiding van de parkeergarage met 1.000 parkeerplaatsen, de bouw van een indoor sportcluster en ongeveer 5.000 m2 extra bedrijfsruimte voor de visserijsector. De tweede fase vergt een investering van ongeveer 20 miljoen euro.

Door de gekozen programmering ontstaat een gebied dat in alle seizoenen levendig is. In de publiekstrekker ‘Fish’ worden de verhalen over de visserij verteld en beleefd. Hier worden enorme schaalmodellen van schepen getoond en vangsttechnieken ‘onder water’ uitgelegd. Er wordt geleerd hoe vis wordt klaargemaakt en hoe hij proeft. Het hoofdthema is wat er in en onder de Noordzee gebeurt. In het gebied Noordelijk Havenhoofd komen vis, strand en Noordzee bij elkaar.

Samen met de andere plannen ondergaat het havengebied de komende jaren een metamorfose. Die plannen zijn vastgelegd in het bestemmingsplan Scheveningen Haven, dat gistermorgen is besproken in de raadscommissie. Met de vaststelling van het bestemmingsplan kan de uitvoering beginnen.

Reageer op dit artikel