nieuws

woonbron: huurcompensatie laagste inkomens

regios

Woningcorporatie Woonbron in Rotterdam gaat vanaf volgend jaar mensen die meer dan 30 procent van hun inkomen aan huur betalen compenseren.

Het gaat om 2000 huishoudens met een minimum inkomen, waaronder eenoudergezinnen en ouderen met alleen aow. Het voornemen van Woonbron kost de corporatie een miljoen euro per jaar. De corporatie heeft 50.000 woningen en is actief in Rotterdam, Spijkenisse, Delft en Dordrecht. Volgens Woonbron past het huurquotabeleid van Woonbron binnen de opdracht die woningcorporaties hebben, namelijk het bieden van betaalbare huisvesting. De grens van 30 procent van het inkomen is bepaald in samenspraak met bewonersorganisaties. De groepen om wie het gaat krijgen al huursubsidie, maar komen volgens Woonbron alsnog geld tekort. ‘Steeds meer mensen moeten vechten om het hoofd boven water te houden. We willen niet langer wachten tot de overheid met structurele oplossingen komt’, aldus algemeen directeur Martien Kromwijk op de website van Woonbron.De woningcorporatie betaalt de 1 miljoen euro uit de groei van het eigen vermogen. De huurvermindering voor de 2000 klanten gaat op 1 juli 2007 in. Woningcorporatiekoepel Aedes laat weten begrip te hebben voor het beleid van Woonbron. ‘Maar om de huurproblemen van de laagstbetaalden echt te kunnen aanpakken, zou de bezuiniging op de huurtoeslag moeten worden teruggedraaid’, aldus Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen via zijn woordvoerster. Het kabinet Balkenende bezuinigt 460 miljoen euro per jaar op de huurtoeslag, de vroegere huursubsidie.

Reageer op dit artikel