nieuws

VROM: funderingsproblemen zijn voor eigenaren

regios

Huizenbezitters zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het oplossen van funderingsproblemen aan hun woning.

Dat zegt minister Dekker (VROM) in antwoorden op vragen uit de Tweede Kamer over de paalrotkwestie in Dordrecht. De bewindsvrouw wil geen debat over de kwestie aangaan. De problemen met de fundering drijft in Dordrecht huiseigenaren al jaren tot wanhoop. Door verandering in de stand van het grondwater zijn houten funderingspalen gaan rotten. De Dordtse belangenorganisatie voor gedupeerde woningbezitters, de BVFP, wil dat zowel overheid als gemeente haar verantwoording nemen in het oplossen van de verzakkingen en scheuren in woningen. Volgens de bewonersorganisatie bedraagt de schade aan de duizenden huizen gemiddeld 65.000 euro en in totaal ongeveer 100 miljoen euro. Voorzitter A. van Wensen reageerde donderdag teleurgesteld op de antwoorden van Dekker. ,,Het verhaal klopt van geen kant. De gemeente Dordrecht wist al voor 1970 van de problemen. Ze zijn toen begonnen met de monitoring ervan, maar hebben dat nooit naar buiten gebracht. Huiseigenaren wisten dus absoluut niet wat voor woning ze kochten.” De BVFP beraadt zich nu op juridische stappen. Eind vorig jaar verloor een andere organisatie, de Vereniging Platform Fundering, al een proces over de problematiek. Dordrecht werd toen vrijgesteld van verantwoording voor de paalrotproblemen. Dordrecht heeft huiseigenaren in maart wel toegezegd dat ze korting op de WOZ-waarde van hun verzakte woning kunnen krijgen. Ook kunnen gedupeerden nu 70.000 euro lenen voor renovatie en herstel van hun woning. Voorheen was dat 35.000 euro.

Reageer op dit artikel