nieuws

‘verbouw of sloop lege kantoren’

regios

Het nieuw te vormen stadsbestuur in Amsterdam moet korte metten maken met de leegstand in de Amsterdamse kantorenmarkt.

Nieuwe kantoorprojecten moeten radicaal worden teruggedrongen. Leegstaande kantoren moeten worden gesloopt of omgebouwd tot woningen of kunstateliers. Dat stelt de Dienst Ruimtelijke Ordening in de notitie Ruimte maakt geld. De notitie van topambtenaren van het Amsterdamse stadhuis wordt gezien als een prikkelend advies aan de politieke onderhandelaars die een nieuw college samenstellen. De notitie staat haaks op het huidige beleid van de gemeente Amsterdam. In haar bestemmingsplannen is bepaald dat kantoren niet mogen worden veranderd in woon- en bedrijfsruimte. Ook heeft de gemeente nauwelijks geld voor het slopen, bouwen en verbouwen van leegstaande kantoren in woningbouw. Begin deze maand kwam het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam al met een waarschuwing. Omdat de gemeente steeds minder inkomsten genereert uit de exploitatie van grond voor kantoor-en woningbouw, dreigt bij de gemeentelijke bouwfondsen een tekort van 300 miljoen euro, aldus het ontwikkelingsbedrijf destijds.

Reageer op dit artikel