nieuws

twijfels over villawijk westlandse zoom

regios

De verkoop van kavels voor luxe woningen in het gebied tussen Den Haag en Westland, de Westlandse Zoom, verloopt veel slechter dan verwacht.

Het plan was om in het ‘tweede Wassenaar’ vanaf 2005 200 kavels per jaar te verkopen, maar er zijn er tot nu toe pas tachtig opgeleverd. Het gevolg van de opgelopen achterstand is dat er twijfels zijn gerezen over de tweede fase – de bouw van de laatste 1800 woningen. De gemeente Westland heeft aangegeven het voorlopig bij 2200 woningen te houden. Na 2008 zou dan over een eventuele tweede fase een besluit kunnen vallen, aldus de gemeente. Stadsgewest Haaglanden en de gemeente Den Haag houden vast aan de plannen voor de tweede fase. Zij vrezen de investeringen anders niet terug te kunnen verdienen. Door de tegenvallende vraag hebben de betrokken projectontwikkelaars Bouwfonds MAB en Grondvest Westland gepleit voor een hogere bouwdichtheid. De gemeenten willen aan de opzet echter niets veranderen. De Zoom is de enige grootschalige villawijk in wording in de regio Haaglanden. Er moeten in de periode tot 2020 4000 luxe woningen komen in de prijsklasse vanaf vijf ton, met veel groen en water. In totaal investeren de gemeenten Den Haag en Westland 656 miljoen euro in de aankoop van grond, het bouwrijp maken en de aanleg van infrastructuur en groen. Den Haag trekt er 226 miljoen euro voor uit, Westland 430 miljoen. De doelstelling van het project is om met de ruim opgezette woningen de internationale positie van Den Haag te versterken.

Reageer op dit artikel