nieuws

seniorenstad in noordoostpolder

regios

Senioren kunnen in de gemeente Noordoostpolder binnen enkele jaren terecht in hun eigen stad.

Dat zei Alex Sievers van architectenbureau Inbo gisteren. De provincie, gemeente en woningcorporatie Mercatus hebben ingestemd met zijn plannen voor een buurt die helemaal is afgestemd op bewoners van 55 jaar en ouder. Het is nog niet bekend wanneer de eerste mensen hun woning kunnen betrekken, maar Sievers gaat ervan uit dat het binnen vijf jaar zal zijn. Nieuw Schokland, zoals de stad gaat heten, wordt gebouwd op een nieuw te ontwikkelen woon- en recreatiegebied in de buurt van het dorp Nagele. Er komen ongeveer 2000 koop- en huurwoningen in diverse prijsklassen. Daarnaast worden er ook een sport- en ontspanningscentrum, een zorgcentrum, een golfbaan en een jachthaven gebouwd. Een winkelcentrum is eveneens voorzien, al weet Sievers nog niet of dat in de seniorenstad of bij Nagele gaat komen. De architect zegt dat de nieuwe stad helemaal gaat voldoen aan de wensen van de toekomstige bewoners. ?Nieuw Schokland is ontwikkeld in samenspraak met ongeveer veertig senioren uit de Noordoostpolder. Tijdens verschillende workshops hebben zij bepaald aan welke eisen en wensen deze speciale woonomgeving moet voldoen. Met deze gegevens zijn wij gaan ontwerpen.’ De Noordoostpolder is de eerste gemeente die in zee gaat met de architect, die met verschillende steden in gesprek is. ?Zij zijn er heel snel bij. Dat komt waarschijnlijk door de instelling van de bewoners: de meeste mensen zijn pioniers en die durven snel nieuwe dingen op te pakken.’

Reageer op dit artikel