nieuws

Rijsterborgh Vastgoed protesteert tegen plannen voor nieuwbouw KPMG in Amstelveen

regios

Beleggingsmaatschappij Rijsterborgh Vastgoed heeft protest aangetekend tegen het voornemen van de gemeente Amstelveen om ‘met gebruikmaking van de vrijstellingsbevoegdheid ex artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening’ medewerking te verlenen aan het bouwplan van KPMG-gebouw Amstelveen II.

Dit plan voorziet in een nieuw kantoorgebouw voor KPMG in het gebied Langerhuize. Rijsterborgh Vastgoed neemt stelling tegen deze nieuwbouw, omdat de leegstand in het gebied al is opgelopen naar ongeveer 20 procent. ‘Mede omdat het kantoorgebruik de komende tijd naar verwachting niet of nauwelijks zal groeien, zal de oplevering van nieuwe kantoorruimte leiden tot een verder oplopen van de leegstand,’ aldus Rijsterborgh Vastgoed in een aangetekende brief aan het College van Burgemeester en Wethouders. ‘Een nieuw kantoorgebouw voor KPMG zal tot meer leegstand leiden. In het licht van de huidige kantorenmarkt valt dit niet te verdedigen.’Rijsterborgh Vastgoed geeft in de brief toe, dat ook de eigen belangen door de komst van een nieuw kantoor voor KPMG worden geschaad. De belegger bezit immers het Commerce Parc Amstelveen. Het complex heeft een totale oppervlakte van 21.800 m2 en is onderverdeeld in verschillende gebouwen die in grootte variëren van 1645 m2 tot ongeveer 12.425 m2. Commerce Parc Amstelveen heeft een eigen afgesloten, ondergrondse parkeergarage, die plaats biedt aan 355 auto’s. De beleggerswaarde ligt rond de 65 miljoen euro. ‘Naar verwachting zal ons kantoorgebouw eind van dit jaar voor 30 procent verhuurd zijn. Dit betekent nog steeds een leegstand van maar liefst 70 procent. Zeker onder deze moeilijke omstandigheden hebben wij het grootste belang bij een eerlijke concurrentie op de kantorenmarkt.’ Rijsterborgh Vastgoed maakt ook bezwaar tegen de aan KPMG opgelegde parkeernorm, die voorziet in1500 parkeerplaatsen. ‘Hierdoor is ons project minder aantrekkelijk. Nu ons pand nog grotendeels leegstaat en ook een nieuw pand van KPMG voor een groot deel waarschijnlijk leeg komt te staan, wordt de concurrentiestrijd op een oneerlijke wijze in het voordeel van KPMG beïnvloed’.     

Reageer op dit artikel