nieuws

‘plannersoptimisme’ veroorzaakt woningtekort

regios

Hardnekkig ‘plannersoptimisme’ kan het woningtekort in de provincie Utrecht in 2015 doen oplopen tot 9,7 procent.

De provincie Utrecht moet haar woningbouwprogramma verruimen en meer bouwlocaties aanwijzen. Dat concludeert een onderzoekscommissie van de Provinciale Staten, die de stagnatie in de woningproductie in Utrecht onderzocht. Projectontwikkelaars gaan er meestal vanuit dat het complete bouwprogramma wordt voltooid. Volgens de commissie blijven veel beoogde bouwlocaties steken in de planologische fase of worden plannen niet volledig uitgevoerd. Het gevaar dreigt dat tot 2015 een kwart van de bouwplannen sneuvelt of niet kan worden uitgevoerd. Het woningtekort zal in dat geval oplopen tot 9,7 procent.Andere oorzaken van het woningtekort zijn een beperkt grondgebied en een beperkte markwerking. Binnenstedelijk zijn bodemverontreiniging, grondposities, onteigening en bedrijfsuitplaatsing de boosdoeners. De commissie adviseert tot 2015 10.000 tot 15.000 meer woningen te bouwen dan de 74.000 woningen, die het streekplan voorschrijft. Het devies is ‘overplannen’ en meer druk op de uitvoering van binnenstedelijke locaties. Mocht de provincie hierin slagen, dan wordt het woningtekort in 2015 teruggedrongen tot 3 procent.

Reageer op dit artikel