nieuws

Plannen Leidse Aalmarktgebied weer aangepast

regios

Het Leidse Aalmarktproject gaat door zonder de omstreden grootschalige Boommarktparkeergarage.

Om toch voldoende parkeerplaatsen voor bezoekers van Leiden te creëren, heeft de gemeente Leiden nu haar zinnen gezet op de bouw van de Morspoortparkeergarage, die plaats moet bieden aan 500 tot 1000 auto’s. Zowel het Aalmarkt- als het Morspoortproject moeten tussen 2006 en 2009 worden uitgevoerd. De gemeente werkt bij de revitalisering van het Aalmarktgebied nog altijd samen met projectontwikkelaar MAB, zo bevestigt ook de projectontwikkelaar. Voor de parkeergarage in het Morspoortgebied moet in elk geval het huidige onderkomen van de Koninklijke Marechaussee aan de Morsweg wijken. Als ook het belastingkantoor tegen de vlakte gaat, een mogelijkheid die de gemeente niet uitsluit, zou de garage aan 1000 auto’s plaats kunnen bieden. Samen met de gemeente maakt MAB momenteel een studie over het Morspoortgebied boven de parkeergarage. Gedacht wordt aan 6000 m2 voor grotere detailhandel voor bedrijven als Intersport en Media Markt. In het gebied komen eveneens 75 tot 80 woningen. De ondergrondse parkeergarage aan de Boommarkt maakt al sinds 1998 deel uit van het Aalmarktproject maar blijkt financieel niet haalbaar. De garage onder de Boommarkt zou over drie verdiepingen plaatsbieden aan 250 bezoekersplaatsen en 100 bewonersplaatsen. Nu wil de gemeente nog slechts 90 parkeerplaatsen ondergronds aan de Boommarkt aanleggen. Deze zullen worden verkocht voor zo’n 40.000 euro per stuk. De bouw van een grootschalige parkeergarage midden in het Aalmarktgebied is volgens het gemeentebestuur van Leiden niet meer nodig door de komst van de Rijn Gouwe Lijn door de Breestraat. Die gaat volgens prognoses dagelijks 2400 bezoekers extra naar de binnenstad brengen.In het Aalmarktgebied is nog altijd sprake van een uitbreiding van winkelruimte met 6000 m2, uitbreiding van de Stadsgehoorzaal en de bouw van een nieuw postkantoor, woningen en de al genoemde ondergrondse parkeergarage van nu nog 90 parkeerplaatsen.     

Reageer op dit artikel