nieuws

oplossing bodemsanering parkplan emma

regios

Na jaren is er een oplossing gekomen voor de bodemdiscussie over Woonvlek I en het Parkgebied-Woongebied (grondgebonden woningen) van het Parkplan Emma in Brunssum.

De gemeente Brunssum, de projectontwikkelaar Heuvelland en de bewoners hebben samen in overleg aan deze oplossing gewerkt. Gedeputeerde Staten hebben op verzoek van het bemiddelingsoverleg ingestemd met de uitgewerkte variant voor de herstelsanering. Het herstelsaneringsplan is een aanvulling op het oorspronkelijke saneringsplan uit 1996 en is het resultaat van een bemiddelingstraject tussen de betrokken partijen. Uitgangspunt van het herstelsaneringsplan is het bereiken van een bodemkwaliteit die over het gehele saneringsgebied eenduidig en gelijkwaardig is, zodat het gebruik van de percelen ‘zonder enige zweem van risico’ kan plaatsvinden en de bewoners hun percelen kunnen ‘gebruiken zonder nadenken’.De gemeente Brunssum en projectontwikkelaar Heuvelland trekken volgens het plan samen 4,1 miljoen euro uit voor 46 woningen. Van het geld is een aanzienlijk deel bestemd voor schadevergoedingen aan de bewoners; 1,5 miljoen euro gaat naar de sanering. De woningen maken deel uit van een wijk met 182 woningen, die is gebouwd op afval van de voormalige staatsmijn Emma. Brunssum saneerde de wijk al gedeeltelijk in 1997, maar kreeg daarop veel kritiek van de provincie Limburg en de bewoners.

Reageer op dit artikel