nieuws

ontwikkeling schipholgebied niet lonend’

regios

Gebiedsontwikkeling in het Schipholgebied is nauwelijks lonend.

Dat concluderen drie deskundigen in een adviesrapport over het schadebedrag dat luchthaven Schiphol aan gebiedsontwikkelaar Chipshol moet betalen. Volgens het rapport heeft Chipshol recht op een schadevergoeding van slechts 17,4 miljoen euro, terwijl Cushman & Wakefield namens Chipshol eerder op een schadebedrag van 97,2 miljoen euro uitkwam. Chipshol zal een tegenrapport indienen. Het schadebedrag van Chipshol kwam op tafel na een overwinning bij de rechtbank op onder meer Schiphol. De rechter oordeelde begin 2005 dat Schiphol medeschuldig was aan het feit dat Chipshol niet kon bouwen op het Groenenbergterrein bij de Aalsmeerbaan. Het schadeadvies van 17,4 miljoen euro is opgesteld door prof. drs Pé Kohnstamm, advocaat Jan-Hein Berkvens en bouwkundige Rob Toornend. Het drietal heeft de waarde van het terrein getaxeerd ‘op kennis en ervaring gebaseerd intuïtief inzicht’.Chipsholdirecteur Peter Poot over het rapport: ‘De conclusie dat je niets kunt verdienen aan gebiedsontwikkeling rond Schiphol is onbegrijpelijk en ronduit onjuist. Het tegendeel is waar. Dat bewijst Schiphol-Rijk, dat wij hebben ontwikkeld. Daar hebben we goed verdiend aan de grond, aan de ontwikkeling van vastgoed en verdienen we nog beter aan de belegging van het vastgoed’, aldus de directeur. Hij twijfelt aan de onafhankelijkheid van de rapporteurs. ‘De meesten hebben banden met Schiphol.’ Poot doelt daarmee op Toornend, die Schiphol eerder heeft geadviseerd. En Kohnstamm is sinds mei 2005 president-commissaris bij adviesbureau Ecorys, dat Schiphol als klant heeft. De rechtszitting over de schadeclaim vindt waarschijnlijk in het najaar plaats. Daarna kunnen partijen eventueel nog in cassatie bij de Hoge Raad

Reageer op dit artikel