nieuws

norder: geen middelmatig norfolkterrein

regios

Het Norfolkterrein in Scheveningen mag in de toekomst per se niet worden gekenmerkt door middelmatigheid.

Dat zei wethouder Marnix Norder zaterdagmiddag nadat de vier groepen projectontwikkelaars, bouwers en architecten hun visie op het terrein van de Norfolkline hadden gegeven. De visies variëren van een vijfsterrenhotel met zeezwembad (ING), smaakparadijs met grote glazen vismarkt (Pierre Wind) tot een nieuw duindorp met uitzicht op zee (Gerard Stevers). De meedingende ontwikkelingscombinaties zijn ING Real Estate met Fortis Vastgoed en Malherbe, VolkerWessels met Geste Groep, Vesteda met Provast en ten slotte Bouwfonds MAB. De gemeente Den Haag had de groepen in juni gevraagd te komen met ideeën voor het terrein, omdat de rederij naar Vlaardingen verhuist en daarmee 6 hectare grond vrijkomt op een belangrijke, gezichtsbepalende en zeer begerenswaardige plek aan zee. De gemeente had de ontwikkelaars van tevoren wel enige eisen gesteld. In hun plannen moesten 600 woningen staan en verder moest plek worden gereserveerd voor culturele en toeristisch- recreatieve voorzieningen. Ook moesten ze rekening houden met verkeer, milieu en de zeewering. Wethouder Marnix Norder in het Algemeen Dagblad over de visies: ‘We gaan niet voor ‘middle of the road’ of voor ontwerpen die niemand echt vervelend vindt, maar tegelijk ook weinig aansprekend zijn. In het verleden is het niet altijd goed gegaan op Scheveningen. Daardoor is het soms een rommeltje geworden. Die fout moeten we nu niet maken, want we dragen een hele verantwoordelijkheid.’ De gemeente gaat nu de plannen van de ontwerpers beoordelen.

Reageer op dit artikel