nieuws

Nautisch themapark Cape Holland in Den Helder geopend

regios

Burgemeester J. Staatsen heeft

gisteren in Den Helder met kanonschoten de officiële opening verricht van het nautisch themapark Cape Holland. Het nautisch themapark, gerealiseerd op het 20 hectare grote terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord, heeft ruim 100 miljoen euro gekost en moet jaarlijks 600.000 bezoekers trekken.Cape Holland omvat negen dag- en avondrecreatieve bedrijven. Een hiervan is een nautisch themapark waarin de historie van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) centraal staat. Belangrijke attractie is een replica van de Prins Willem, het grootste VOC-schip dat ooit is gebouwd. Daarnaast is in Cape Holland onder meer opgenomen een megabioscoop, een kinderspeelparadijs, twee musea en diverse horecavoorzieningen.De realisatie van Cape Holland kwam medio september 2003 nog op losse schroeven te staan. Het college van burgemeester en wethouders stapte toen op nadat de gemeenteraad weigerde kansspelautomaten toe te staan in het nieuw te ontwikkelen themapark. In weerwil van B&W weigerde de gemeenteraad bovendien om een besluit te nemen over de schadeloosstelling die de gemeente moest betalen aan ontwikkelaar Libéma als de gewraakte gokkasten niet mochten worden geplaatst. De gokkasten zijn volgens de ontwikkelaar nodig om het themapark rendabel te maken. Door de houding van de raad kwam de financiële haalbaarheid van het project ernstig in gevaar. Utopia Nederland, dat een megabioscoop in het themapark zou openen, kondigde vervolgens aan zich terug te trekken. Ook de Christoffelgroep die het familie-entertainment zou verzorgen en Albron Catering trokken zich terug. Uiteindelijk koos Den Helder eieren voor zijn geld en is de algemene politieverordening aangepast om de plaatsing van gokkasten op Cape Holland mogelijk te maken.

Reageer op dit artikel