nieuws

Megawatersportcentrum zoekt nieuwe investeerders

regios

De Zwitserse investeerders die het plan voor het grootschalige watersportcentrum in Thorn hadden moeten financieren, hebben zich teruggetrokken.

Dat heeft de burgemeester van Thorn, Theo Rongen, laten weten. Volgens Rongen is de projectontwikkelaar en geestelijk vader van het plan, Markus Witkowski, op zoek naar andere investeerders. Mocht hij die vinden, dan zal het plan in Thorn alsnog doorgang kunnen vinden. Witkowski, afkomstig uit Duitsland, lanceerde eind 2002 zijn plannen voor een nieuw watersportcentrum, dat alles op nautisch gebied in Thorn bij elkaar zou brengen. Het gaat dan om een winkelgebied voor watersportartikelen van 15.000 m2, een hotel met 125 kamers en scheepswerven. De locatie bij Thorn, met een beschikbaar oppervlak van 30 hectare, leende zich daar uitstekend voor. Per jaar rekende Witkowski op een miljoen bezoekers. Maar de groep Brits/Zwitserse investeerders die het plan met een investeringswaarde van 300 miljoen euro hadden moeten financieren, hebben besloten niet in zee te gaan met Witkowski. Witkowski: ‘Voorwaarde voor de investeerdersgroep was de opening van Mare Minor in 2007. Door de vertraging die we met het trage besluitvormingsproces hebben opgelopen, is dat niet langer haalbaar.’ Maar Witkowski heeft nog andere ijzers in het vuur. Hij is een half jaar geleden in contact gekomen met een semi-publiek fonds dat belegt in themaparken. Het fonds is bereid de investering op zich te nemen, mits het plan iets wordt afgeslankt. Een grote hal met een windsimulator om ook in de winter zeilcursussen te kunnen geven, en een duiktoren, twee dure elementen die samen 160 miljoen kosten, worden definitief geschrapt. Ook het oppervlak beschikbaar voor winkelruimte wordt iets kleiner. De gemeente Thorn is nog steeds enthousiast over het plan. Zij wacht op een aangepast projectvoorstel van Witkowski. Die hoopt dat in mei te kunnen presenteren.

Reageer op dit artikel