nieuws

markt amsterdam en almere trekt aan

regios

De kantorenmarkt in Amsterdam en Almere doet het goed.

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is het aanbod gedaald en zit de opname in de lift. Met name in Almere trekt de markt voor kantoren snel aan. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van Boer Hartog Hooft Bedrijfsmakelaars uit Amsterdam. Almere lijkt met een afname van het aanbod van 7 procent bovengemiddeld te profiteren van de economische groei. Het aanbod daalde in het laatste half jaar van 118.000 naar 110.000 m2, ondanks dat er dit jaar 23.000 m2 aan het aanbod is toegevoegd. Vooral het centrum van Almere is erg in trek. Omdat in Almere de komende periode veel zal worden bijgebouwd, zal het aanbod naar verwachting nagenoeg gelijk blijven. Het aanbod in de regio Amsterdam nam afgelopen kwartaal af met 1,5 procent in vergelijking met vorig kwartaal en bedraagt nu verdeeld over 500 gebouwen 1,55 miljoen vierkante meter. Een aantal nieuwbouwprojecten is stilgelegd en omgevormd tot woningbouwprojecten. Ook de opnamecijfers geven reden tot optimisme. In Almere werd 32.000 m2 verhuurd in het afgelopen half jaar, dat is al meer dan in heel 2005. Ook in Amsterdam steeg de opname, met name in het centrum waar 50.000 m2 werd verhuurd, in Amsterdam-West (30.000 m2) en op de Zuidas (33.000 m2). Opvallend in de opnamecijfers is het hoge aandeel nog te realiseren kantoorruimte. Het gaat om in totaal 40.000 m2 die niet eerder dan juli 2007 zal worden opgeleverd. De kantorenmarktcijfers zijn tekenend voor de economische groei, en zullen naar verwachting de komende kwartalen nog beter worden. De verhouding tussen vraag en aanbod (nu 38 procent in Amsterdam) begint weer betere vormen aan te nemen. Aanbieders van courante kantoorpanden zullen hun incentives verlagen, waardoor ook minder courante objecten sneller zullen worden verhuurd.

Reageer op dit artikel