nieuws

marikenstraat wint kan-vastgoed award

regios

Het winkelcentrum Marikenstraat in het hart van Nijmegen heeft de KAN-Vastgoed Award gewonnen.

Deze onderscheiding voor het meest prestigieuze, creatieve, innovatieve of originele vastgoedproject van de afgelopen 10 jaar in de KAN-regio (Arnhem en Nijmegen plus omgeving) is gisteren in het hotel- en congrescentrum Papendal in Arnhem uitgereikt. Marikenstraat is een ontwikkeling van ING Real Estate Development en eigendom van Achmea Vastgoed, Generali en Mn Services. De andere genomineerde projecten waren Gelredome (Arnhem) en Musiskwartier (Arnhem).Tijdens de bijeenkomst werd ook de tiende editie van de KAN-Vastgoedrapportage gepresenteerd. Deze jaarlijkse rapportage laat zien dat de productie van nieuwbouwwoningen in de rgeio in 2005 fors omhoog ging. De kantorenmarkt laat een voorzichtig herstel zien, terwijl de opname van bedrijfsruimten juist daalde.De gemiddelde prijs van een koopwoning in de stadsregio Arnhem/Nijmegen (KAN) steeg vorig jaar met 1,5 procent tot ruim 220.000 euro. De woningprijs nam daarmee minder hard toe dan in het voorgaande jaar. Het aanbod van koopwoningen in de bestaande bouw daalde met 27 procent tot 4.200 woningen, terwijl de gemiddelde verkooptijd van een woning steeg met 13 dagen tot 91 dagen. De productie van nieuwbouwwoningen groeide in vergelijking met het voorafgaande jaar met ongeveer 40 procent tot ruim 3.800 woningen.Wat betreft de kantorenmarkt en de winkelmarkt, is het beeld in de KAN-regio positief. De opname van kantoorruimten steeg met 32 procent naar 82.500 m2, als gevolg van een aantal grote transacties. Het aanbod daalde met 3,5 procent tot ruim 248.000 m2. Een voorzichtig herstel van de kantorenmarkt lijkt dus te zijn ingezet in de regio. Wat betreft de winkelmarkt, blijven de A1-locaties in Arnhem en Nijmegen erg populair, waardoor de huurprijzen vorig jaar ongeveer gelijk bleven.De ontwikkeling op de markt voor bedrijfsruimten laat een minder positief beeld zien. Als gevolg van de economische stagnatie daalde de opname met 21 procent, terwijl het aanbod van bedrijfsruimten vorig jaar toenam met 10,5 procent. Het uitgifteniveau van nieuwe bedrijventerreinen nam af van 14,8 hectare in 2004 tot 10,5 hectare vorig jaar. Het voorzichtige herstel in de andere markten is in deze markt dus nog niet goed te zien. Begin dit jaar was in het KAN-gebied 119 hectare aan bedrijventerreinen ontsloten en bouwrijp gemaakt en dus direct beschikbaar voor uitgifte.Het onderzoeksrapport komt ieder jaar tot stand door samenwerking van de partners Strijbosch Thunnissen Makelaars, Meeùs Makelaars, Kadaster Directie Gelderland, de gemeenten Arnhem en Nijmegen, de Kamer van Koophandel voor Centraal Gelderland en Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN).

Reageer op dit artikel