nieuws

Maij-Weggen commissaris bij financier outlet center Roosendaal

regios

Algemeen directeur W. Veldhuizen van Stabl

International, de ontwikkelaar van een nog te realiseren outlet center in Etten-Leur, noemde eind vorige week tegenover Vastgoedmarkt de afwijzing van deze plannen door het provinciebestuur ‘een politieke beslissing’. Vervolgens kwam het nieuws naar buiten dat de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen, dit jaar drie betaalde bijbanen heeft aanvaard zonder die openbaar te maken. Haar belangrijkste nevenfunctie is een commissariaat bij het bankconsortium ING Nederland. Eén en ander blijkt uit het bijbanenoverzicht dat zij op verzoek van BN DeStem heeft verstrekt. Inmiddels is bekend geworden dat Maij-Weggen zich aanstaande vrijdag moet verantwoorden voor haar betaalde nevenfuncties. Het commissariaat van Maij-Weggen bij ING roept vragen op over mogelijke belangenverstrengeling. ING investeert naar verluidt 56 miljoen euro in de realisering van het Roosendaalse outlet center en wordt hiervan grotendeels eigenaar. Maij-Weggen veroordeelde destijds de opstelling van de gemeente Etten-Leur, die zich volgens haar achter het initiatief van Roosendaal had moeten scharen. Fractieleider van de SP in de Provinciale Staten N. Heijmans over deze kwestie: ‘Er is geen bewijs dat Maij-Weggen in deze een dubbelrol speelt, maar zij heeft wél de schijn tegen. Want het is hoogst uitzonderlijk dat een Commissaris van de Koningin in zo’n gevoelige kwestie zo nadrukkelijk partij kiest, terwijl uit ambtelijke adviezen bleek dat Etten-Leur de planologisch betere locatie heeft.’ Navraag leert dat Veldhuizen van Stable International met zijn uitspraak ‘dit is een politieke beslissing’ niet doelde op de positie van Maij-Weggen. ‘Nee, ik geloof niet, wil ook niet geloven, dat dit een rol heeft gespeeld bij de besluitvorming. Dat zou wel heel treurig zijn. Ik vermoed dat de provincie eerder toezeggingen heeft gedaan aan Roosendaal. Wat nu naar buiten komt over mevrouw Maij-Weggen is volgens mij niet meer dan een signaal dat er meer aan de hand is.’     

Reageer op dit artikel