nieuws

Haagse wethouder Hilhorst treedt af

regios

De Haagse wethouder Arend Hilhorst (Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen, PvdA) is woensdag afgetreden omdat hij vindt dat er niet genoeg draagvlak is voor zijn wethouderschap in zijn eigen politieke kring.

Hilhorst lag de laatste maanden om diverse zaken onder vuur. Hij zei woensdag dat hij met onmiddellijke ingang ontslag neemt.Hilhorst kreeg de afgelopen maanden onder andere kritiek om de crisis rond de verkoop van NV Woningbeheer, een bedrijf voor woningverbetering. Dat is nu ook de reden dat hij opstapt. De aandelen van Woningbeheer zijn voor honderd procent in handen van de gemeente en Hilhorst draagt de verantwoordelijkheid. De gemeente had veel geld willen verdienen met de verkoop van het bedrijf. Die verkoop ketste onlangs af toen de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale afhaakte omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling bij Woningbeheer. Uit publicaties in de Haagsche Courant bleek dat gemeentelijk topambtenaar H. Jagersma bij Woningbeheer commissarissen aanstelde die afkomstig waren van het adviesbureau waarvan hijzelf commissaris is. De Haagse PvdA sprak vorige week van ‘een smoezelige affaire’. Het college van burgemeester en wethouders liet echter weten dat geen sprake was van belangenverstrengeling en dat het college achter Hilhorst stond. Eind vorige week kwam de PvdA-fractie tot de conclusie dat er een conflict was met haar wethouder, maar Hilhorst zag toen nog niet de noodzaak om op te stappen. Hilhorst, geboren en getogen in Australië, volgde begin 2001 Peter Noordanus, de huidige bestuursvoorzitter van projectontwikkelaar AM, op als wethouder.    

Reageer op dit artikel