nieuws

gouda en ns maken nieuw centrum in spoorzone

regios

Met de ondertekening van de definitieve contracten door NS Vastgoed en de gemeente Gouda begint vandaag de ontwikkeling van een nieuw centrum in de Goudse Spoorzone.

Ook wordt de samenwerkingsovereenkomst voor het nieuwe Huis van de Stad officieel getekend. Spoorzone Gouda is een gebied van 20 hectare, dat op dit moment vooral bestaat uit parkeerterrein, openbaar groen en braakliggende grond. In 2015 is Spoorzone Gouda getransformeerd naar een nieuw stedelijk gebied met kantoren, woningen, winkels, scholenpark en uitgaansvoorzieningen (210.000 m2). Het gebied bij het station wordt als eerste ontwikkeld. In dit gebied van ruim 50.000 m2 komen naast het nieuwe Huis van de Stad, 160 woningen, een bioscoop met zeven zalen (1300 stoelen), kantoorruimte, parkeergelegenheid voor ruim 600 auto’s, een fietsenstalling voor 6000 fietsen, een nieuw busstation en de halte van de RijnGouweLijn op straatniveau. Het huidige station krijgt een opknapbeurt. Op 6 februari jongstleden is de Goudse gemeenteraad unaniem akkoord gegaan om de samenwerkingsovereenkomst met NS Vastgoed over het Huis van de Stad door het college te laten ondertekenen. Met dit contract is een bedrag gemoeid van 46,5 miljoen euro. De selectie van de architect van het Huis van de Stad is inmiddels begonnen. Architecten kunnen zich nog tot eind maart aanmelden. Een selectiecommissie geeft vervolgens vijf architecten opdracht een schetsontwerp te maken. Uit deze vijf worden er twee geselecteerd, waaruit de Gouwenaren een keus mogen maken.

Reageer op dit artikel