nieuws

Gemeente in beroep tegen sloopverbod Zwarte Madonna

regios

Het Haagse college van B en W gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter van 22 juli 2004 in de procedure over de sloop van de Zwarte Madonna aan de Turfmarkt.

De rechter verklaarde de gemeente niet-ontvankelijk de huurovereenkomst van bewoners van het gebouw te beëindigen. Voorlopig mogen de 21 huishoudens van de rechter in de Zwarte Madonna blijven wonen. Wethouder Hilhorst (Stedelijke Ontwikkeling) verwacht dat afhankelijk van de procedure de sloop op zijn vroegst in de loop van 2005 en uiterlijk eind volgend jaar zal plaatsvinden. De sloop van de Zwarte Madonna is een voorwaarde om te kunnen beginnen met de bouw van het Wijnhavenkwartier. Aan de Turfmarkt komen twee ministeries, 540 woningen en verschillende stedelijke en sociaal-culturele voorzieningen. De huurders hebben volgens de wet een opzegtermijn van drie jaar. Volgens de rechter ligt de ingangsdatum medio 2002, de datum waarop zij voor het eerst zijn geïnformeerd over de sloop. De gemeente gaat uit van een ingangsdatum van januari 2001. ‘De gemeenteraad heeft in januari 2001 besloten tot sloop van de Zwarte Madonna. We kunnen dan heel duidelijk aangeven wanneer de nieuwe periode is ingegaan. Daarnaast vinden we dat we een uitzondering kunnen maken ten nadele van de huurders, omdat een ander belang zwaarder weegt: de komst van nieuwe ministeries in de stad’, aldus wethouder Hilhorst op de gemeentelijke website. Hij kan onmogelijk aangeven wanneer de sloop precies zal plaatsvinden, maar dat het ergens in het jaar 2005 zal zijn, lijkt waarschijnlijk. ‘Bij een gunstig vervolg van de procedure kunnen we in de loop van 2005 al beginnen met de sloop. Maar als de rechter vasthoudt aan de ingangstermijn van medio 2002, dan kunnen we op zijn vroegst halverwege volgend jaar met de sloop beginnen.’Ondertussen is de gemeente nog steeds actief met herhuisvesting van de 21 huishoudens. Hilhorst: ‘ We zijn de bewoners behulpzaam bij het zoeken naar een andere woning, omdat het onze plicht is en omdat we er belang bij hebben.’     

Reageer op dit artikel