nieuws

Gelderland wil meer woningen voor asielzoekers

regios

De provincie Gelderland gaat gemeenten die achterblijven met de huisvesting van de zogenoemde statushouders, verscherpt controleren.

De achterblijvende gemeenten moeten voor 1 juli van dit jaar voor ruim 200 asielzoekers met een verblijfsvergunning onderdak verzorgen. Dat hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland dinsdag besloten. GS vinden het niet acceptabel dat vooral in de Achterhoek, de Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) en het Rivierengebied te weinig woningen voor statushouders beschikbaar zijn. In totaal moeten de gemeenten nog 558 asielzoekers onderbrengen. Onder hen is een groep mensen die al sinds vorig jaar op huisvesting wachten, aldus een woordvoerster. Arnhem en Nijmegen huisvesten meer asielzoekers met een verblijfsvergunning dan zij wettelijk verplicht zijn. Maar GS vinden dat gemeenten die achterblijven, zich niet achter deze voorsprong mogen verschuilen. Volgens het dagelijks bestuur van de provincie hebben gemeenten hun eigen verantwoordelijkheid en is het noodzakelijk om de statushouders evenredig te spreiden over de hele provincie. Als de achtergebleven gemeenten alle 558 woningzoekenden hebben weggewerkt, moeten zij meteen verder met het huisvesten van statushouders die volgens landelijke afspraken in het tweede halfjaar van 2004 in Gelderland onderdak moeten krijgen. Ook hierop zal de provincie verscherpt toezicht blijven uitoefenen, aldus GS.

Reageer op dit artikel