nieuws

Filmmuseum wil naar IJ-oever in Amsterdam-Noord

regios

Het Filmmuseum in Amsterdam wil zijn nieuwe behuizing bouwen op de IJ-oever in Amsterdam-Noord, tegenover het Centraal Station.

Het nieuwe gebouw kan naar verwachting eind 2008 in gebruik worden genomen, heeft het Filmmuseum gisteren laten weten. Het museum gaat nu samen met de gemeente Amsterdam en ING Vastgoed de haalbaarheid en financiële consequenties onderzoeken. Een architect is nog niet bekend.Het huidige Filmmuseum heeft ruimtegebrek en is verspreid over verschillende locaties in het westen van Nederland. Naast het museumgebouw in het Amsterdamse Vondelpark heeft het Filmmuseum nog twaalf afdelingen en depots waar collecties liggen opgeslagen. De gemeente Amsterdam heeft het Filmmuseum drie potentiële locaties voorgelegd. Andere locaties waren de Marnixstraat en het gebouw waar nu het Sweelinck Conservatorium is gehuisvest aan de Van Baarlestraat.Het nieuwe gebouw zal een oppervlakte kunnen krijgen tussen de 6000 en 7000 m2. ‘Het gebouw moet door zijn markante uitstraling een landmark voor Amsterdam gaan vormen’, stelt het Filmmuseum. In de nabijheid van het museumgebouw aan de IJ-oever wil de instelling op fietsafstand een centraal collectiedepot verwezenlijken.

Reageer op dit artikel