nieuws

dekker: geen sociale woningen op zuidas

regios

Minister Dekker van VROM weigert aan de Zuidas mee te betalen als Amsterdam er met geld van het rijk sociale huurwoningen wil bouwen.

‘Als het aan mij ligt, gaat bij de Zuidas geen cent naar sociale woningbouw’, zegt de minister in een interview met Het Parool. Dekker noemt het ‘waanzin’ sociale woningen op dure grond te bouwen, terwijl er goede andere buurten met lagere grondprijzen zijn. Amsterdam heeft aangekondigd dat ten minste 30 procent van de woningen aan de Zuidas sociale huurwoningen zal zijn. Dekker: ‘Verkeer en Waterstaat en mijn ministerie betalen voor 352 miljoen euro mee aan de Zuidas. De gemeente moet aantonen dat de sociale woningen volledig van de grondopbrengsten of uit de gemeentekas worden betaald. Anders doen wij niet mee.’ Volgens de minister zijn er goede redenen om daar geen sociale huurwoningen te bouwen. ‘Nergens ter wereld gebeurt dat. Alleen Amsterdam eist dat we voor minder draagkrachtigen in de buurt van het Vondelpark en tegenover de Stopera bouwen.’

Reageer op dit artikel