nieuws

Consortium wil investeren in cultuur in Spoorzone

regios

Twee woningbouwcorporaties en vier bouwbedrijven zijn bereid om miljoenen te investeren in het van de grond tillen van culturele activiteiten in de spoorzone in Breda.

Als wederdienst willen zij op de plaatsen waar dat lukt, het recht krijgen de grond die in bezit is van de gemeente Breda te ontwikkelen, zo meldt BN/De Stem. Voor dit doel is een nieuw bedrijf opgericht, Consortium Spoorzone Breda. Daarin participeren Heja Projectontwikkeling, de bouwbedrijven Winters, Moonen en Sprangers en de woningbouwcorporaties Laurentius en Singelveste. De deelnemers hebben verder afgesproken om samen nieuwe grondaankopen in het gebied te gaan doem, die voor gezamenlijke rekening zullen worden ontwikkeld. De partijen in het consortium praten al een jaar met de gemeente over vormen van samenwerking. Het eerste plan is om het Huis der Kunsten naar een terrein te brengen dat Klavers-Jansen aan de gemeente verkoopt. Op het exploitatieplan van het Huis der Kunsten zit een jaarlijks tekort van 125.000 euro. Het consortium is bereid om dat tekort voor tien jaar op te lossen. Daar tegenover wil het consortium na die tijd het één hectare grote terrein voor een marktprijs overnemen om zelf verder te ontwikkelen. Het Huis der Kunsten is ook daarna door het consortium verzekerd van huisvesting. Het consortium wil ook kijken of de Kunstacademie Sint Joos naar de spoorzone kan worden gehaald. De gemeente Breda en het consortium praten nu over de voorwaarden waaronder het plan kan worden gerealiseerd.

Reageer op dit artikel