nieuws

Babylon sluit overeenkomst met Hofstad voor herontwikkeling

regios

Imca Vastgoed gaat in Den Haag winkelcentrum Babylon herontwikkelen.

Daartoe is dinsdag 26 oktober een overeenkomst gesloten tussen de gemeente Den Haag en de besloten vennootschap Babylon Den Haag. In deze BV participeert behalve Imca Vastgoed ook Bouwfonds Property Finance. Het project, dat een investering vergt van 250 tot 300 miljoen euro, omvat in totaal ongeveer 125.000 m2 en moet in 2010 gereed zijn. Het gebied rond het Centraal Station in Den Haag gaat de komende jaren ingrijpend op de schop. Het is een van de zogenoemde sleutelprojecten in de Randstad waarbij ook wordt ingespeeld op de komst van de Hogesnelheidslijn (HSL). Het uit de jaren zeventig stammende winkelcentrum Babylon wordt volledig getransformeerd en bovendien uitgebreid met ongeveer 80.000 m2.Behalve een hotel komen er ook 31.000 m2 kantoorruimte, 34.000 m2 aan appartementen, een bioscoop en op de begane grond 15.000 m2 winkelruimte en diverse vormen van dienstverlening. Het is de bedoeling dat Babylon stapsgewijs uitgroeit tot een modern en veelzijdig zakencentrum en beeldbepalend voor het gehele gebied rond het station Den Haag CS. Algemeen directeur Ton van Oosten van Imca Vastgoed benadrukt dat de zittende huurders niet of nauwelijks last zullen hebben van de werkzaamheden. ‘De huurders blijven zitten waar ze zitten want we gaan niet in maar rondom het bestaande complex ontwikkelen. Met de retailers gaan we zo nodig zoeken naar constructieve oplossingen. Dat kan leiden tot het tijdelijk betrekken van een andere ruimte in het gebouw of het betrekken van tijdelijke voorzieningen.’ Over de verhuur van het herontwikkelde complex maakt Van Oosten zich geen enkele zorgen. ‘Het bestaande complex is en blijft nagenoeg volledig bezet. Wat het nieuwe Babylon aangaat, bestaat voor het gehele programma aan functies zeer veel interesse.’Binnen het door Babylon Den Haag in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag te realiseren project valt ook de herontwikkeling van het aan Babylon grenzende Anna van Buerenplein. Daar wordt op dit moment de huidige parkeergarage gesloopt en ondergronds gebracht. Verdeeld over drie lagen komen er 1000 parkeerplaatsen. De daardoor bovengronds vrijkomende ruimte zal worden benut voor het realiseren van een aantrekkelijk plein en ook voor het aanleggen van een deel van de infrastructuur voor de nieuwe Randstad Rail.     

Reageer op dit artikel