nieuws

amsterdam wil grachtengordel op unesco-lijst

regios

De gemeente Amsterdam wil dat de zeventiende-eeuwse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van Unesco komt.

Behalve erkenning voor de universele waarde van het monumentale centrum zal het een belangrijke impuls zijn voor de toeristensector. ‘De grachtengordel kan dan in een adem worden genoemd met de Piramides van Gizeh en de Chinese Muur’, aldus wethouder Tjeerd Herrema (Monumenten en Archeologie) gistermiddag.De grachtengordel beslaat het gebied rond de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Het zeventiende-eeuwse ontwerp is een systeem van eilanden en bruggen en identieke percelen grond rond open buitentuinen, de zogenoemde keurblokken. De documentatie voor de aanvraag moet in september klaar zijn. Als het kabinet de voordracht goedkeurt, wordt het dossier in september 2007 ingediend bij het secretariaat van het World Heritage Committee in Parijs. Als alles naar wens verloopt, neemt het comité halverwege 2009 een beslissing.

Reageer op dit artikel