nieuws

‘amsterdam moet minder aan zichzelf denken’

regios

Amsterdam kijkt te weinig buiten de stadsgrenzen.

De gemeente denkt te veel aan zichzelf en heeft te weinig oog voor problemen op regionaal en zelfs landelijk niveau. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de steeds verder dichtslibbende wegen en internationaal positieverlies. Dat heeft de Raad voor de Stadsontwikkeling (ARS) gesignaleerd. De raad maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkelingen, zegt secretaris H. Grünhagen. Komend jaar brengt de ARS een advies uit aan de gemeenteraad over deze struikelpunten. Amsterdam heeft volgens de raad behalve met files en concurrentiestrijd ook met een aantal andere stadsoverschrijdende ‘zorgwekkende’ problemen te kampen, zoals grote werkloosheid en dalend onderwijsniveau. Zo heeft Amsterdam te weinig oog voor Almere, dat via het IJmeergebied steeds meer naar de hoofdstad toegroeit. Ook de Noord-Zuidlijn is een netelige kwestie. In eerste instantie zou dat een regionale metrolijn worden van Purmerend via Amsterdam tot Schiphol. Uiteindelijk blijkt het omvangrijke project tot verbazing van de raad zich alleen tot de stad uit te strekken. Ook op het gebied van volkshuisvesting en de rompslomp die de diverse stadsdelen daarbij veroorzaken, moet volgens de ARS een en ander veranderen. De Raad voor de Stadsontwikkeling is een onafhankelijk adviesorgaan, dat 35 leden telt. Hij komt aan bod bij beslissingen over stedenbouwkundige vernieuwing en cultuurhistorisch erfgoed en houdt de toekomstige ontwikkeling van de stad in de gaten. Wethouder Van der Horst (Verkeer en Vervoer) zei woensdag namens de gemeente Amsterdam zich niet te kunnen vinden in de kritiek van de ASR. ‘Het lijkt wel of die mensen de afgelopen twintig jaar niet buiten de deur zijn geweest. Ik herken hier helemaal niets in. Amsterdam werkt juist heel goed samen met de regio en andersom.’

Reageer op dit artikel