nieuws

Alle gevelplaten Achmeatoren extra vastgezet

regios

Alle 7000 gevelplaten van de 114 meter hoge Achmeatoren in Leeuwarden worden extra verankerd nadat vrijdag een van de platen naar beneden is gevallen.

Dat heeft een woordvoerder van het verzekeringsconcern maandag laten weten. Een kleine 400 gevelplaten waren al extra verankerd, nadat tweemaal eerder een plaat naar beneden was gevallen. Na onderzoek van TNO Bouw bleek dat als een deel van de platen extra zou worden verankerd, er geen gevaar meer zou zijn. ‘Maar wij nemen geen enkel risico meer en laten alles vastzetten’, aldus de woordvoerder van Achmea. Volgens directeur P. Modderman van Bouwbedrijf Friesland, bouwer van de Achmeatoren, is de plaat vrijdag door een menselijke fout naar beneden gekomen. De plaat was niet goed bevestigd. Wat de bouwer betreft is het extra verankeren van de platen niet nodig. Bouwbedrijf Friesland legt de verantwoordelijkheid bij Dekker Natuursteen in Loosdrecht. Dat bedrijf heeft in opdracht van het bouwbedrijf de platen bevestigd. Achmea neemt de kosten voor de aanpassingen in eerste instantie voor eigen rekening en gaat later bezien wie er aansprakelijk is voor het gebrek.    

Reageer op dit artikel