nieuws

aanvulling op bericht overeenkomst station breda

regios

Zoals we gisteren al berichtten, hebben burgemeester Van der Velden van Breda, minister Dekker van VROM en minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de Uitvoeringsovereenkomst Nieuw Sleutelproject Breda ondertekend.

Met de ondertekening van dit contract kan Breda verder met de ontwikkeling van de nieuwe OV-terminal en de inrichting van de stationsomgeving. Nieuw is dat er totaal 85 miljoen euro in het nieuwe HSL-station en het stationsgebied wordt geïnvesteerd. VROM investeert met 24,9 miljoen euro voor extra kwaliteit in het Stationskwartier en het station. Verkeer en Waterstaat trekt 37,4 miljoen euro uit voor de bouw van het stationinclusief extra derde perron. De gemeente Breda draagt met 22,7 miljoen euro bij aan de ontwikkeling van het Stationskwartier en de bouw van het busplatform. De provincie Noord-Brabant investeert 20 miljoen voor de realisatie van het nieuwe busstation met toe- en afritten en de toeleidende infrastructuur in het plangebied. De aanpak van het Stationskwartier maakt deel uit van de ontwikkeling van het complete nieuwe stadsdeel Via Breda. Naast de uitvoeringsovereenkomst met het Rijk heeft Breda 31 mei ook eensamenwerkingsovereenkomst met NS getekend en contracten met ProRail, NS Stations en NS Vastgoed. Deze overeenkomst komt neer op de ontwikkeling van 190.000 m2 vastgoed in de omgeving van het station. De totale investeringen in het gebied komen hiermee uit op ongeveer 170 miljoen euro. Architect Koen van Velsen brengt in zijn ontwerpvisie voor het HSL-station woningen, kantoren, winkels, drie treinperrons en een busterminal samen onder één dak. Op het dak heeft de architect parkeergelegenheid gecreëerd. Een derde perron in Breda is nodig voor de hogesnelheidstreinen en om een hogere frequentie van treinen aan te kunnen. De aanleg is inmiddels vergevorderd. Het derde perron, het HSL-station en Stationskwartier zijn respectievelijk gereed in 2006, 2010 en 2016.

Reageer op dit artikel