nieuws

Being Development mag VDMA-terrein in Eindhoven gaan ontwikkelen

Projectontwikkeling

Being Development mag VDMA-terrein in Eindhoven gaan ontwikkelen

De Amsterdamse projectontwikkelaar Being Development mag het VDMA-terrein in hartje Eindhoven gaan ontwikkelen tot een gebied voor wonen, werken en recreëren. 

Being Development bleek gisteren de tender te hebben gewonnen voor het VDMA (Van der Meulen-Ansems) terrein aan de Vestdijk en de Raiffeisenstraat  in het centrum van Eindhoven.  Timeless Investments is ontwikkelpartner en investeerder, en zal samen met Being onder het motto ‘Join the Stage’ het gebied transformeren tot een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren en openbare ruimte.

Complementaire mix

Op het terrein komen vijf nieuwe, duurzame gebouwen naast de vier bestaande waardevolle gebouwen van de Zusterflat, Luciferfabriek en Garage aan de Vestdijk en de chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat. Op deze manier ontstaat een ‘complementaire mix tussen klein, middelgrote en grote gebouwen.’ Het plan moet een overgang vormen tussen de binnenstad, stationsomgeving en omliggende woonwijken.

Meer dan 500 woningen

Het gevarieerde woonprogramma van meer dan 500 woningen bestaat uit een combinatie van sociale en middeldure huurwoningen, vrijesectorwoningen en woningen voor een woongenootschap. De woningen worden gegroepeerd rondom een uniek Brabants Stadsbos, een natuurlijk hart dat ruim een derde van het terrein bestrijkt. Daarnaast biedt het plan beleving en inspiratie met o.a. een publiek podium, een kunst- en designmuseum, Bank 15 (voormalige The Hub), Mooie Boules, en Circulaire Lobby en mogelijk het Expat Center.

20 procent sociale woningbouw

In februari 2018 maakte gemeente Eindhoven haar ambities voor de herontwikkeling aan de Vestdijk en Raiffeisenstraat bekend. Uit 24 consortia die een visie indienden, presenteerden de drie resterende partijen afgelopen september een uitgewerkt plan. Deze voorstellen werden onder meer beoordeeld op de criteria programma, duurzaamheid en inclusiviteit (20 procent sociale woningbouw). Uiteindelijk werd het plan van Being Development door de selectiecommissie als beste beoordeeld en aanbevolen bij het college van burgemeester en wethouders.

VDMA is het tweede project in Eindhoven waarbij Being Development betrokken is: de ontwikkelaar werkt reeds aan de BunkerToren aan de Kennedylaan.

Het ontwerp van het VDMA-plan van circa 75.000 vierkante meter kwam tot stand onder leiding van architectenbureau OMA samen met diederendirrix, FABRICations, landschapsarchitect DELVA Landscape Architecture/ Urbanism, en ontwerperscollectief NUL ZES.

Reageer op dit artikel