nieuws

Reuring: Geerling wil monument slopen

Projectontwikkeling

Zakenman Martin Geerling wil rijksmonument de Amerikaanse ambassade platgooien en er een vijfsterrenhotel voor terugzetten. ‘Het geld is er. En een vermaarde hotelketen wil instappen’.

Reuring: Geerling wil monument slopen
Voormalige ambassade Verenigde Staten in Den Haag (beeld: Stijn van den Boogaard Architecture)

‘Dit moet top off the bill worden’, aldus Geerling in het Algemeen Dagblad, die alvast architecten aan het werk zette. Het sobere aanzien van het nu wegkwijnende ambassadegebouw irriteert hem mateloos. ‘Dit moet plaatsmaken voor iets moois, passend in de stijl van Den Haag. Iets dat past bij de unieke uitstraling van het Voorhout. Het moet een landmark worden voor de stad.’

In maart dit jaar overhandigde ambassadeur Pete Hoekstra de sleutel van de ambassade aan de gemeente Den Haag. De gemeente wil er een combinatie van een museum met een hotel van maken. Genoemd wordt het Esscher-museum.

Het monumentale gebouw is een ontwerp van de wereldberoemde Amerikaans/Duitse architect Marcel Breuer (o.a. van de Bauhaus-school). Breuer heeft in Nederland in de jaren vijftig/zestig drie gebouwen ontworpen en gerealiseerd: namelijk: de Amerikaanse ambassade in Den Haag, de grote Bijenkorf in Rotterdam en het spectaculaire hoofdkantoor van het vatenconcern Van Leer in Amstelveen.

De architectuur van het te bouwen hotel (ontwerp via Geerling) is gebaseerd op het historische verdwenen Paulez Hotel, dat in 1945 werd platgebombardeerd. Het stond waar later de Amerikaanse ambassade kwam.

Reageer op dit artikel