Venlo blaast ontwikkeling Kazerneterrein af

Venlo blaast ontwikkeling Kazerneterrein af
de geplande kabelbaan over de Maas in Venlo

De gemeente Venlo en ontwikkelcombinatie Fort van Venlo Vastgoed stoppen met de ontwikkeling van het Kazerneterrein. De geplande leisuredome en markthal blijken commercieel niet haalbaar.

Dat hebben de partijen op 23 oktober tijdens een persconferentie bekendgemaakt, meldt omroep 1Limburg. De ontwikkelaar wilde op het terrein een zogeheten Leisure Dome realiseren, met onder meer een bioscoop en een binnenspeeltuin. Ook was een ‘hipstermarkt’ gepland, genaamd Authentic Food & Handmade Market. Het project was in 2016 begroot op 45 miljoen euro. Initiatiefnemers van het project waren ondernemers Hessel Meijer en Frank Vaessen, Wyckerveste Adviseurs, VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling en Twister Media Groep.

‘Het gezamenlijk vertrouwen in een succesvolle uitvoering van het plan is sterk afgenomen’, schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Ook zijn het gemeentebestuur en de ontwikkelaars tot de conclusie gekomen dat er in Venlo amper draagvlak is voor de gewenste kabelbaan over de Maas. Die zou volgens het plan het centrum van Venlo moeten verbinden met het kazerneterrein aan de andere kant van de Maas.

De gemeente laat verder weten een deel van de kosten van het project te vergoeden aan de vastgoedontwikkelaar. Het gaat om een bedrag van 700.000 euro. De projectontwikkelaars en de gemeente benadrukken dat ze het plan 'in goed overleg' hebben afgeblazen. Venlo kocht de voormalige Frederik Hendrikkazerne in 2006. Het oorspronkelijke plan was nog ambitieuzer. Zo zou er een nieuw voetbalstadion van VVV met 15.000 tot 25.000 plaatsen komen, ook bedoeld voor concerten en evenementen. Ook was een Holland Casino-filiaal op het kazerneterrein gepland.

Wat er in de toekomst met het terrein gebeurt, is nog onduidelijk. Het college zal de gemeenteraad daarover ‘op korte termijn’ meer informatie geven. Op dit moment is een groot deel van de voormalige kazerne gesloopt. Daarbij is een deel van het historische Fort Sint Michiel dat er ooit lag blootgelegd, meldt 1Limburg. Dit fort werd in de Tachtigjarige Oorlog gebouwd door de Spanjaarden.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.