nieuws

Lichte stijging orderportefeuilles bouw

Projectontwikkeling

Lichte stijging orderportefeuilles bouw

De werkvoorraad van de totale bouw is in januari licht gestegen naar 9,4 maanden.

Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Zowel in de burgerlijke en utiliteitsbouw (b&u) als in de grond-, water- en wegenbouw (gww) is de werkvoorraad met een tiende maand ten opzichte van december toegenomen.

De werkvoorraad in de woningbouw steeg met een tiende maand naar 10,7. De werkvoorraad in de utiliteitsbouw steeg eveneens met een tiende maand naar 10,3. De orderportefeuille van de b&u kwam hiermee uit op 10,5 maanden.

Vier op de tien bouwbedrijven melden een stagnatie in onderhanden werk te ondervinden. In de burgerlijke en utiliteitsbouw was een tekort aan personeel de belangrijkste oorzaak voor stagnatie. Desondanks zagen drie op de tien bedrijven zagen hun productie in de afgelopen drie maanden stijgen, terwijl het maar bij een op de twintig daalde.

Ruim zes op de tien bedrijven beoordelen hun huidige orderposities als normaal, terwijl drie op de tien bedrijven hun orderpositie groot vinden. Een derde van de bedrijven gaf aan dat ze extra personeel gaan aannemen in de komende drie maanden, terwijl de rest van de bedrijven verwacht dat de personeelsbezetting hetzelfde blijft.

Iets meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat hun prijzen gaan stijgen in de komende drie maanden. De overige bedrijven verwachten geen veranderingen, meldt het EIB op basis van de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van februari 2018. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ongeveer 275 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Reageer op dit artikel