nieuws

Herstel detailhandel moedigt ontwikkelaars nauwelijks aan

Projectontwikkeling

Herstel detailhandel moedigt ontwikkelaars nauwelijks aan
Leidsche Rijn Centrum, winkelcentrum (28.000 m2) in aanbouw in Utrecht

Ondanks het herstel in de detailhandel wordt de rem verder ingetrapt bij de ontwikkeling van nieuwe winkelruimte. De planvoorraad nam af met 9 procent op jaarbasis.

Dat heeft Vastgoedmarkt becijferd. De totale planvoorraad winkels en GDV/PDV daalde van 1.141.500 m2 in maart 2017 naar 1.030.000 m2 in maart 2018.

In bijna het hele land schakelden ontwikkelaars een tandje terug. De afname van de planvoorraad was het grootst in de provincie Zuid-Holland (39.000 m2), waar een streep ging door het plan voor de Holland Outlet Mall (18.000 m2). Aanzienlijke afnames van de planvoorraad zijn ook te zien in Noord-Brabant (32.500 m2) en Limburg (24.500 m2). Daartegenover staat een toename van het aantal vierkante meters winkelvastgoed in voorbereiding in Friesland (25.000 m2).

Het overheidsbeleid van terughoudendheid en selectiviteit bij het toestaan van winkelprojecten lijkt vooralsnog bestand tegen de economische hoogconjunctuur, zo suggereren de cijfers. Vorig jaar signaleerde Vastgoedmarkt al een toenemende voorkeur voor opwaardering, herpositionering of transformatie boven uitbreiding.

Maar tussen binnen- en buitenstedelijke locaties tekent zich een verschil af. Terwijl de ontwikkeling van reguliere detailhandel nog op de rem staat, neemt die van grootschalige en perifere detailhandel alweer een vlucht. Tegenover een daling van de planvoorraad winkelprojecten met 160.000 m2 staat een stijging van de planvoorraad grootschalige en perifere detailhandelsvestigingen met 49.000 m2.

Zie ook het maartnummer van Vastgoedmarkt, dat 23 maart verschijnt.

Reageer op dit artikel