nieuws

Datacenters willen helpen met restwarmte

Projectontwikkeling

Datacenters willen helpen met restwarmte
Impressie Datacenter Westpoort

Datacenters dragen met hun restwarmte graag een steentje bij aan de overgang naar duurzame energie, maar op dit vlak zijn nog steeds geen grote projecten van de grond gekomen.

Dat constateert de Dutch Data Center Association (DDA). De brancheorganisatie roept de overheid op stappen te ondernemen. In datacenters staan enorm veel servers en die produceren heel veel restwarmte. Gezamenlijk zouden ze zo meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens kunnen verwarmen. ‘Het is enorm zonde om deze gratis energie niet te gebruiken. Sterker nog, hiermee kan Nederland flink minder afhankelijk worden van aardgas.’

Volgens DDA-directeur Stijn Grove ontbreekt het nu aan ‘en centrale aanjager’ die alle belanghebbende partijen verenigt. Hij pleit onder meer voor ‘slimmere’ stimuleringsmaatregelen. ‘We moeten over de eerste drempel heen, een aantal projecten van de grond krijgen, daarvan leren’, aldus Grove die denkt dat er dan vanzelf marktpartijen zullen opstaan die hierin willen investeren.

Reageer op dit artikel