nieuws

Woningbouw op vrijkomende parkeerplaatsen

Projectontwikkeling

Woningbouw op vrijkomende parkeerplaatsen
Parkeergarage Museumkwartier onder het Tournooiveld in Den Haag

Door de opmars van zelfrijdende auto’s en deelauto’s zal het aantal parkeerplaatsen hard dalen. Op de vrijkomende locaties is plaats voor 45.000 woningen.

Dat schrijft Deloitte in een rapport over de gevolgen van de nieuwe mobiliteitsvormen. De zelfrijdende en deelauto’s vereisen veel minder parkeerruimte in de bebouwde kom. Ze kunnen daarbuiten geparkeerd en opgeladen worden, stellen de consultants. Momenteel telt Nederland ruim 14 miljoen parkeerplaatsen voor 8 miljoen auto’s.

Dat aantal zal teruglopen naar 9 miljoen in 2040, voorziet Deloitte in een basisscenario. Dit betekent een daling van 38 procent. Hierdoor komt volgens de consultants voldoende ruimte vrij voor 45.000 woningen en 7.000 hectare groen. In sommige wijken in de grote steden is volgens Deloitte nu al een verminderde vraag naar parkeerruimte door de opkomst van deelauto’s.

Reageer op dit artikel