nieuws

Tot 850 nieuwe woningen in Haags Moerwijk-Oost

Projectontwikkeling

Tot 850 nieuwe woningen in Haags Moerwijk-Oost
Moerwijk-Oost

Den Haag wil 750 tot 850 woningen bouwen en eenzelfde aantal slopen en renoveren in achterstandswijk Moerwijk-Oost. Dat schrijft het stadsbestuur in de Gebiedsverkenning Moerwijk-Oost.

Moerwijk telt bijna 20.000 inwoners van wie tweederde van buitenlandse afkomst. De wijk in Den Haag Zuidwest staat in de top 10 armste wijken van Nederland. In Moerwijk-Oost met 1.500 woningen van Vestia en WOM DHZW is de nood het grootst. De in 2002 begonnen herstructurering is in 2008 gestopt door de economische crisis en het bijna-faillissement van Vestia in 2012.

Wijkontwikkelingsmaatschappij Den Haag-Zuidwest (WOM DHZW) – een samenwerking tussen Den Haag en Vestia – is in 2013 opgericht om te kunnen blijven investeren in de wijk. Vestia bracht 2.000 woningen in en Den Haag 80 miljoen euro. In Moerwijk-Oost wonen de meest kansarme bewoners in kleine, gehorige en slecht geïsoleerde portieketagewoningen. Den Haag wil deze concentratie slechte woningen terugdringen en vervangen door goede nieuwbouw.

Zo wordt de wijk aantrekkelijker met een gedifferentieerder woningaanbod en worden de bewoners uit hun uitzichtloze situatie gehaald. De wijk heeft bovendien genoeg goede kwaliteiten zoals het vele groen en water om de herstructurering te doen slagen. Den Haag stelt een variant voor met per saldo 469 nieuwe woningen of dankzij een extra woonlaag 565. In de eerste variant gaat het om 751 nieuwe woningen, 282 te slopen en 458 te renoveren woningen. In de tweede variant zijn deze aantallen respectievelijk 847, 282 en 458 woningen.

Het grootste woningproject komt op de locatie van de in 2018 vrijkomende brandweerkazerne bij station Moerwijk. Hier zijn vier woontorens van 50 tot 70 meter hoog voorzien. Aan de parallel lopende Assumburgweg komt nieuwe laagbouw. De rest van de straat maakt plaats voor een brede wandelboulevard om de groene en waterrijke ecologische zone te ontdekken. Vestia wil extra woningen bouwen aan de zuidkant van het al opgeknapte Heeswijkplein. Ook de hoofdroute door de Ulenpasstraat naar het Heeswijkplein wordt groener.

Reageer op dit artikel