nieuws

BPD-onderzoek: Stadsbewoner zoekt rustige buurt

Projectontwikkeling

BPD-onderzoek: Stadsbewoner zoekt rustige buurt
Skyline Rotterdam

Stadsbewoners wonen het liefst in een rustige buurt waar ze wel de levendigheid van de stad kunnen voelen. Rustige wijken midden in de stad zijn daarom het meest in trek.

Dit blijkt uit onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD naar de woonbeleving van inwoners van Rotterdam en Den Haag. Ruim de helft van de ondervraagden komt makkelijk tot rust in de stad, bijvoorbeeld door de natuur op te zoeken of thuis rust te nemen. Andere aspecten die de aantrekkelijkheid van de stad bepalen, zijn het gevoel van vrijheid en de aanwezigheid van familie en vrienden. Onveiligheid is het belangrijkste minpunt aan wonen in de stad.

BPD vroeg ruim 2.800 stadsbewoners naar hun beleving en voorkeuren. Alle respondenten waarderen het wonen in een rustige buurt. Hoog opgeleiden komen het makkelijkst tot rust en gaan relatief vaak uit om tot rust te komen. Ze waarderen ook meer dan gemiddeld de hectiek en levendigheid van de stad. Laag opgeleiden geven iets vaker de voorkeur aan het genieten van de eigen balkon of tuin om tot rust te komen. Ze vinden het fijn dat veel familie en vrienden in de stad wonen.

De diversiteit is een belangrijke reden om in de stad te willen wonen: verschillende mensen en culturen, smaken en geuren, bouwstijlen, activiteiten en voorzieningen, zoals winkels, horeca, theater, film, kunst, parken en het strand. ‘Dat een stad 24/7 leeft en bruist vorm een belangrijker trekker’, zegt directeur regio Zuid-West Patrick Joosen van BPD. ‘De stad is nooit ingedut, er is altijd iets te doen. De diversiteit en dynamiek van de stad draagt ook bij aan de trots van stadsbewoners op hun stad. Maar te veel levendigheid kan de basale behoefte aan rust, ontspanning en ook veiligheid in de weg staan.’

Reageer op dit artikel