nieuws

Woningen en winkels op parkeerterrein Schalkwijk

Projectontwikkeling

AM heeft de aanbesteding gewonnen voor de herontwikkeling van een parkeerterrein bij winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem. De gebieds- en vastgoedontwikkelaar realiseert er 158 woningen, twee supermarkten, winkels en een openbare parkeergarage met 600 plaatsen.

Woningen en winkels op parkeerterrein Schalkwijk
Appartementengebouw vanaf de Californiëbrug in Haarlem

Dat bericht gemeente Haarlem. Het plangebied ligt op het Floridaplein en een groot gedeelte van het Californiëplein. Het resterende deel van het bestaande parkeerterrein wordt een mooi ingerichte openbare ruimte plus een nieuw marktplein. Met de al eerder aangekondigde komst van een bioscoop en extra winkelruimte krijgt het nieuwe Schalkstad steeds meer vorm. AM heeft de opdracht van de gemeente gekregen na een Europese aanbesteding.

De komst van een grote nieuwe ontwikkeling in het winkelcentrum werkt als een vliegwiel voor andere delen van het winkelcentrum, aldus Haarlem. Zo is de eigenaar van de VNU-toren bezig met plannen voor transformatie van het kantoorgebouw naar woningen. Er zijn gesprekken over het initiatief voor een markthal en nieuwe winkels. Ook wordt er met eigenaren aan de zuidkant van het winkelcentrum, inclusief  de voormalige V&D, gekeken naar een integrale ontwikkeling van dit deel van het centrum.

Wethouder Jeroen van Spijk spreekt van ‘enorm goed nieuws voor Schalkwijk’. ‘De ontwikkeling van Schalkstad komt hiermee weer een stap dichterbij. Met alle andere ontwikkelingen die nu plaatsvinden in Schalkwijk, bijvoorbeeld het aangrenzende Schalkwoud, Entree West en Vijverpark krijgt Schalkwijk het elan dat het verdient.’ Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door PPHP architecten (bureau van architect Sjoerd Soeters) en de openbare ruimte door Buro Lubberslandschapsarchitectuur en stedenbouw.

De gunning aan AM wordt nu uitgewerkt in een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en AM. Als de gemeenteraad in september akkoord gaat met de grondverkoop, kan de gemeente eind 2017 starten met het bouwrijp maken van de grond, te beginnen met het verleggen van kabels en leidingen en het riool van het Florida-  en Californiëplein. Naar verwachting kan AM de bouw starten in de tweede helft van 2018.

Reageer op dit artikel