nieuws

Team 4 ontwerpt Datacenter & Datalab Bytesnet Zernike Campus

Projectontwikkeling

Het Groningse bureau Team 4 Architecten heeft voor datacenteraanbieder Bytesnet een datacenter en datalab op het Zernike terrein in Groningen ontworpen.

Team 4 ontwerpt Datacenter & Datalab Bytesnet Zernike Campus
Datacenter Bytesnet Zernike Campus Groningen

In het pand komt naast grote serverruimtes ook een zogeheten datalab. Hier doen ICT-studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit onderzoek naar bijvoorbeeld energietransitie, big data en het internet der dingen. Het is bijzonder dat een datacenter een toegankelijk gebouw wordt. De serverruimte, dat ongeveer tweederde van het gebouw betreft, is uiteraard wel afgeschermd.

Het aardbevingsbestendige gebouw kost in totaal zo’n twintig miljoen euro. Door het toepassen van nieuwe technieken, moet het pand zeer energiezuinig worden. Als het goed is, wordt het gebouw over ruim een jaar geopend.

Reageer op dit artikel