nieuws

Sentiment bouwsector weer positiever

Projectontwikkeling

In het eerste halfjaar van 2017 zijn 267 bouwbedrijven failliet gegaan. Dat is een daling van 9,2 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Het goede sentiment wordt niet beïnvloed door de Brexit en andere politieke onzekerheden.

Sentiment bouwsector weer positiever
Imagewharf-Houthaven-in-aanbouw

Dat schrijft ABN Amro in het op 27 juli gepubliceerde overzicht De stand van de bouw. Sinds de piek in het eerste kwartaal van 2013 is het aantal faillissementen met 72,4 procent afgenomen. In het eerste halfjaar van 2017 gingen 101 bedrijven actief in de woning- en utiliteitsbouw failliet, een daling van 6,5 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal van 2017 was nog een flinke stijging van het aantal faillissementen te zien, maar het tij is weer gekeerd.

Het ondernemersvertrouwen onder bouwondernemers is hoog en is in het tweede kwartaal van 2017 weer flink gestegen. Het ondernemersvertrouwen in de bouw ligt ook een stuk hoger dan in Nederland als geheel. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen hebben in mei een stapje terug gedaan, maar het bleef bij deze ene maand. Het sentiment over de orderpositie van bouwbedrijven herstelde juist weer in het tweede kwartaal.

Bouwbedrijven zijn sterk afhankelijk van de Nederlandse markt, waardoor de Brexit, het Trumpbeleid en de beleidsonzekerheid in de EU niet veel invloed op het sentiment hebben, aldus ABN. De sterke groei van de Nederlandse economie vertaalt zich in een positief sentiment van bouwers. Met name de woningmarkt blijft hard doorgroeien. In mei steeg de prijs van bestaande koopwoningen met 7,8 procent ten opzichte van mei 2016. In de eerste vijf maanden van 2017 komt de prijsstijging uit op 7,1 procent op jaarbasis.

Het aantal transacties steeg in mei met 24,4 procent. In de eerste vijf maanden van 2017 groeide het aantal verkochte woningen op jaarbasis met 22,9 procent. Naar verwachting stijgt het aantal transacties in 2017 met 15 procent en de prijzen met 7 procent. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen loopt hierbij achter. De verkopen daalden met 2,2 procent in de eerste vier maanden van 2017 ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Het aantal nieuw gebouwde woningen steeg in de eerste vijf maanden van 2017 met 27,8 procent. Naar verwachting zullen daarom in 2017 ook meer nieuwe woningen worden verkocht. Bouwers kunnen profiteren van het feit dat grondprijzen niet meer zo hard stijgen. In de eerste vijf maanden van 2017 daalden de grondprijzen heel licht met 0,1 procent. Het vertrouwen in de woningmarkt stijgt na een aantal maanden van daling weer. De VEH marktindicator stond in mei 2017 op 113 tegen 55 in 2013.

Reageer op dit artikel